Karınca

Karıncaların birbirinden bağımsız ve çok farklı yaşam evreleri vardır: yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Karınca türlerine ve ortam faktörlerine bağlı olarak yaşam döngüsünün tamamlanması genellikle birkaç haftayla birkaç ay arasında sürer.


Karafatma

1-1,5 cm uzunluğunda parlak siyah renklidir. Genelde lağım sistemi, bina boşlukları ve ev içlerinde yuvalanırlar. Havalar ısınınca komşu binalara kadar her yeri istila ederler. Kış aylarında ana yuvalarına çekilirler. Ömürleri 6 aydır; her türlü gıda ve organik maddeyi yerler. İçeride ve dışarıda, üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp, bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa, bu yuvaların civarlarında üreyebilirler.


Güve

3 mm boylarında, küçük ve oval böceklerdir. Bunlar insanlara zarar vermez; ama kişisel eşyalara ve giysilere zarar verirler. Güveler hayvan kılından yapılmış her türlü eşya üzerine yerleşirler ve bunlarla beslenirler.  Yaygın ortamlarda kontrolü için kesinlikle profesyonel bir uygulamaya başvurmak ve ayrıca korunmak için şahsi önlemler almak gerekir.


Fare

Fındık faresi olarak da anılırlar. Renkleri genelde gridir. Büyük kulakları, küçük gözleri ve burunları vardır. Yuvalarını gıda merkezlerine yakın oyuk ve boşluklarda yapar; ev ve iş yerlerine yerleşirler. Çok iyi tırmanıcı ve sıçrayıcıdırlar. Çok çabuk ürerler; gebelikleri 18-21 gün sürer ve her seferinde 5-8 arası yavru doğururlar. Çok güçlü koku duyuları vardır. Yetişkin bir ev faresi 0.5 cm delikten geçer ve 4 metre yüksekten atlayabilir. Fındık fareleri çok farklı çeşitte maddeleri çiğne...


Gümüş Böceği

Gümüş böceği, beyaz ile grimsi kahverengi arası veya mavimsi gümüş renge sahip, 12-19 mm uzunluğunda, gözyaşı şeklinde bir böcektir. Görünüşünde gözle görülür bir değişim olmaksızın, yumurta halinden yetişkin hale gelir. Çiftleşme öncesi aşk dansları yaptıkları bir süreçten geçer. Dişilerin yumurta sayıları ve alışkanlıkları türlerine göre değişkenlik göstermektedir.  


Çıyan

Çıyan, çıyangiller sınıfına aittir. Kırkayaklarla benzerliklerinden dolayı “kırk ayaklı” olduğu düşünülse de aslında bu yanıltıcıdır ve çıyanların 15 ila 177 çift ayakları vardır. Çıyanlar uzundurlar ve her bir segmentin bir çift ayağı içerdiği, segmentlere ayrılmış yassı bir vücutları vardır. Çıyanlar, birçok değişik renkte olurlar ama genellikle kahverengi ya da kırmızımsı turuncu renklerdedirler. Türlerine göre boyları 4 ile 152 mm arasındadır. 3-10 cm büyüklüğünde, 2-8 mm eninde, yassı ha...


Alman Hamam Böceği

0.5-1 cm boyunda, kahverenkli, en hızlı üreyen hamamböceği türüdür. Bıraktığı bir pakette (kokon) 40-48 civarında yumurta vardır. Bir dişi yılda 30.000'i bulan yavru sayısına ulaşabilir. Ömrü bir yıldır. Kuru ve sıcak yerleri sevdiği için halk arasında kalorifer böceği olarak da anılırlar. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa olan ihtiyaçlarından dolayı insan olan her yerde aktiflerdir. Evlerde ilk yerleşecekleri yerler mutfak ve ba...


Ağaç Kurdu - Tahta Kurdu

Ergin tahta kurtları, 6 mm uzunluğunda, oval şekilli, kırmızımsı kahverengi veya daha koyu renktedir. Yukarıdan bakıldığında, tahta kurdunun başı görülmez ve erginleri ahşaplara zarar vermez. Larva evresinde bu böcek küçük bir kurtçuğa benzer. Ergin haldeyken, yaklaşık 6 mm uzunluğunda ve beyazımsı renktedir. Larva evresinde bu böcekler ahşaba zarar verir. Türkiye’nin büyük kısmında yaygın olan tahta kurdu halk arasında ağaç kurdu olarak da bilinir.


Paylaş